понеделник, 16 февруари 2009 г.

Бърза помощ .....на длан


Бърза помощ .....на длан

Стрес? Нерви? Няма свободна минута за почивка?... Как да решите такива проблеми?

При малки неразположения масажът на дланта прави истински чудеса, твърди проф. Рихард Ньотцел (ФРГ). Той дава и конкретни съвети.

При точковия масаж на дланта медиците изхождат от това, че всички части на организма са свързани с определени точки на ръката. Масажът възбужда не само зоните, които натискаме, но и рефлектира в съответните органи: стомаха, сърцето, нервите... Той спомага да се разслаби организмът и едновременно го активизира и премахва някои неразположения. Голямото му предимство е, че след като усвои техниката на масажа, човек е способен да си помогне сам без доктор и лекарства. Като правило за това са достатъчни две-три минути масаж на рефлексните зони. Натискът трябва да бъде силен, но не болезнен.

В какви случаи помага масажът?ПРОСТУДА

Напада ви хрема? Веднага започнете масаж на рефлексиите зони на дланта, свързани с носните кухини (на рисунката - зони 2). С пръстите на едната ръка масажирате с кръгови движения съответните пръсти на другата. Възпале­нието на слизестата обвивка на носа оздравява бързо.

Кашлицата може да се намали с помощта на кръгов масаж на зоните, свързани с бронхите (б) и белите дробове(5). При простудни заболявания, за да активизирате защитните сили на организма, масажирайте зоните, свързани с лимфните възли. Внимателно разтривайте с палеца и показалеца зони 3.

ГЛАВОБОЛИЕ

Преди да вземете хапче, опитайте масаж на рефлексиите зони, свързани с мозъка (1), с фронталните и максиларните синуси (2). Това подобрява кръвообращението във всички области на главата. Масажът на тези зони помага не само при главоболие, но и при недостатъчна концентрация на вниманието и при излишна нервност. Масажирайте възглавничките на пръстите със силни кръгови движения.

НАРУШЕНО КРЪВООБРАЩЕНИЕ

За усилване и стабилизиране на кръвообращението с леки кръгови движения на палеца пет минути масажирайте рефлексната зона на сърцето (8).

БОЛЕЗНЕН МЕНЗИС

Рефлексиите зони, свързани с яйчниците (11) и матката (12), също лесно се поддават на масаж. Обхващайки дланта с палеца и показалеца, силно натискайте зони 11 и 12.

СТРЕС

В най-напрегнатите дни, когато буквално всичко се изплъзва от ръцете ви, успокояващо и разслабващо въздействие оказва масажът на зоните (7), свързани със слънчевия сплит - центъра на нашата нервна система. Ще ги откриете без труд на дланта си, ако я закрьглите, като че в нея има ябълка. Най-дълбокото място е търсената точка 7. Натискайте с палеца, а с останалите четири пръста поддържайте дланта отдолу.

НАРУШЕНО ХРАНОСМИЛАНЕ

Неразположение от мазна или лютива храна се отстранява лесно чрез масаж на рефлексната зона, свързана със стомаха (4). При повдигане и киселини масажирайте зоната, свързана с черния дроб и жлъчката (9), а при запек - зоната на дванайсетопръстника (10).

ХИПЕРТОНИЯ И ЗРЕНИЕ

Много болестни процеси, които засягат целия организъм, водят до изменения в ретината на окото. При хипертония развитието на ретинните промени обикновено протича в три стадия. При ангиопатия са налице начални изменения (локализирани само в ретинните съдове), които в този стадий са обикновено обратими. В стадия на ангиосклероза съдовете се увреждат трайно. Някои от артериите започват да приличат на „медни жици". На местата, където вените се кръстосват с артериите, те изглеждат прищипнати до степен на пъл­но прекъсване на кръвния поток в тях. Това е т.нар. симптом на Гон.

Ретинопатията се проявява с кръвоизливи, които най-често са с вид на резки или са точковидни. Дегенеративните промени са под формата на бяложълтеникави петна, разположени най-често в централните части на ретината - лъчисто, като звезда. В този стадий се проявяват и смущения в зрителните функции.

Колкото по-рано и навреме се открият тези изменения, толкова по-успешно ще бъде лечението. Затова ролята на офталмолога е много голяма. Като огледа очните дъна, той ще помогне на терапевта за излекуването на пациента

Д-р Мария ВЛАДИМИРОВА


--------------------------------------------------------------------------------

Алчността на българите

Проф. Петър Иванов

Както знаем, в годините преди комунизма България е в десетката на най-проспериращите европейски държави. А сега по всички класации е последна или спори с Албания за предпоследното място. Обществото и политиците имат удобно обяснение за този прискърбен факт с последствията от тоталитаризма, с трудностите на промяната и т.н.

Вече 17 години след Десетоноемврийската революция ние, българите, се заблуждаваме и не искаме да видим основната причина за окаяното състояние и липсата на перспективи пред бедната ни, деморализирана и циганизирана нация: безнравствената и безмерна алчност в нашето общество

Липсата на закони, абсурдните политически шантажи, атеизмът на българското общество и мътната вода на социалните промени създадоха отлични условия за избуяване на един от седемте смъртни гряха. Според Св. Йоан Лествичник от алчността произхождат немилосърдие, престъпност, неверие, ожесточеност на душата, лукавство, вражда и умопомрачение.

Общественото богатство е преразпределено по невъобразим начин, който би шокирал всеки нормален човек в света: няма я голямата средна класа; има шепа съмнителни милионери, митничари, наркобосове и цигански барони с гротескни богатства; в същото време огромни маси бедстват с по стотина лева на месец.

Причината да са така плачевни нещата във всички области, е в алчността (щението, сребролюбието).

Корупцията не се дължи на чакащи рушвети чиновници, а на предлагащите, които искат по нечестен път да се сдобият с желаното благо, да спечелят незаслужено търга, да получат привилегия, да не платят законните такси и т.н. Предлагащите подкуп и готовите да го направят, за да спечелят, в България са… почти всички. Затова мащабите на корупцията са грандиозни и всеобхватни. Кой с ръка на сърцето ще каже, че не би искал да получи нещо, което не му се полага, срещу съразмерен рушвет?

Факт е, че почти всички стоки – от доматите до комбайните, за да стигнат до пазара, неколкократно увеличават цената си, обогатявайки неимоверно алчни посредници. Това е практика вече близо две десетилетия.

Цените на разговорите по мобилните телефони са незаконно съгласувани между операторите и са с пъти по-високи в сравнение, например, с цените в САЩ, където средната работна заплата е десетки пъти по-голяма. Всеки може да си направи сметка за какво алчно и бездушно ограбване става дума.

В последно време, както всички виждаме, с бесни темпове се развива законно и незаконно строителство. Себестойността на квадратен метър застроена площ е около 200 евро. Построеното се продава с 200-1000 процента надценка средно за жилища и търговски обекти. Никъде в целия свят няма такива норми на печалба.

Обувните магазини обявяват цени със 100-300 процента надценка. Цените на мобилните апарати и техните аксесоари са надути също със стотици проценти. Цените на таксиметровите услуги са неестествено високи. На парното – също. Една нощувка в хотел е с цена няколко средни месечни пенсии. Зъболечението е непомерен лукс и привилегия само на богоизбраните. Да сте виждали възрастен човек със зъби?

През последните години в обществото е налице особена тенденция на кастово обогатяване.

Освен политиците и държавните управници, които без изключение ползват властта по най-алчния начин за лично обогатяване, в листата на избраните последователно се вляха на кохорти митничари, нотариуси, банкери, застрахователи, зъболекари, прекупвачи и др., които в никакъв случай не са по-ценни за обществото в сравнение например с учителите или инженерите.

Известно е, че ако едно общество се развива без спазване на моралните закони за добро, истина и справедливост, то е осъдено на гибел. Всеки може да се убеди, че е така, само ако погледне демографските прогнози на БАН. Дали въобще ще има българи след 2050 г.? Какъв ли ще е генофондът? Как ще изглежда населението на България?

Много отдавна е известно, че алчността е разсадник за всички злини, включително престъпността (пет-шест пъти по-голяма от официално отчитаната), бедността, ширещата се простащина, наркоманизирането на младежта.

Тя е причина за състоянието, в което сме. Заради нея е толкова мрачно демографското ни бъдеще. Да сте виждали млад човек, който не мечтае да напусне България?

Тя увеличава все повече и повече въпиющата разлика между нас и истинските европейци, които не са безбожници, не крадат паметниците си за скраб и не продават децата си.

Защо е толкова силна алчността в нашето общество? Защо владее всички социални слоеве – от просяците и циганите до софийската върхушка? Защо няма християнска човещина във взаимоотношенията помежду ни, а тя е заменена с острото желание на всеки да надхитри, излъже и измами другия?

Причината е в липсата на обществена нравственост и на нравствени корективи, в липсата на съвест и отговорност. Как да ги има, когато огнищата на нравствеността и човешкото усъвършенстване – църквата, образованието и културата – са нарочно безпощадно унизени? А може би, уви, и вече умъртвени. Дано не е така.

Дали причината не е в особеностите на българския национален характер? Народът казва “Очи синор нямат” и сякаш поставя обезсърчаваща диагноза.

А в същото време всеки от нас знае, че “Който ламти за многото, изгубва и малкото”, но счита, че правилото не се отнася за него.

И продължаваме, сравнявайки се с другите, завиждайки и измъчвайки се, погубвайки се, да жадуваме голямото богатство, да очакваме цял живот Големия удар и Голямото охолство. А в същото време като нация ставаме все по-нещастни и по-бедни.

ПРИЧИНИТЕ ЗА БЕДИТЕ В ОБЩЕСТВОТО СА В ЩЕНИЕТО – СМЪРТЕН ГРЯХ, РОДЕН ОТ БЕЗНРАВСТВЕНОСТТА И АТЕИЗМА.

Някои си мислят за Европейския съюз през 2007 г., който изневиделица ще реши проблемите ни. Те не знаят какво ни чака с уеднаквените цени, с конкуренцията, с изключително строгите изисквания към качество, квалификация и т.н.

Хаосът, който ще настъпи, според мен ще бъде невъобразим. Защото новите порядки ще се срещнат с мощни стереотипи в националното съзнание, свързани с алчността.

Изменението на манталитета на българите ще е твърде трудно. Едва ли лесно ще приемем нови нравствени идеали и еталони, противопоставени на греховното щение, изключващи хуманни и социално полезни черти като честност, доброта, почтеност, чувство за справедливост и др.

Единственият изход е в нравствената сфера и представлява целенасочено утвърждаване и изпълнение от самото общество на специална Национална програма за нравственост. Стойността и значението на тази програма за бъдещето на българите според мен е по-важно от всичко останало в обществения ни живот.